Vipassanā-bhāvanā, „dezvoltarea vederii interioare,” întruchipează esență învățăturii lui Buddha. Această cale de autocunoaștere este extraordinară prin simplicitatea ei, prin lipsa oricărui dogmatism dar mai ales prin rezultatele sale. Tehnică de meditație Vipassana poate fi folosită cu succes de oameni provenind din toate mediile socio-culturale.
Păstrată de-a lungul secolelor în Myanmar, Vipassanā a trăit o adevărată renaștere începând cu anul 1969, când S.N. Goenka a început să o predea mai întâi în India, iar mai apoi la scară internațională. Până în 2013, anul în care a încetat din viață, oamenii au participat în număr foarte mare la sute de cursuri organizate în toată lumea sub îndrumarea profesorilor instruiți de el.
Artă de a trăi se bazează pe discursurile și scrierile domnului S.N. Goenka și a luat naștere sub îndrumarea să personală. Când a apărut, în anul 1987, a reprezentat primul efort de a descrie cu precizie învățăturile sale pentru publicul larg. Cartea arată cum Vipassanā poate fi folosită pentru a rezolva probleme, pentru a valorifica potențialul nefolosit și pentru a trăi o viață împăcâtă și productivă. Au fost incluse atât poveștile domnului Goenka, cat și răspunsurile sale date la întrebările cursanților, cartea reflectând în mod viu spiritul învățăturii sale.
În prezent, Artă de a trăi a fost tradusă în peste 20 de limbi, inclusiv în toate limbile oficiale ale Națiunilor Unite.
În România s-au organizat cursuri de meditație Vipassana așa cum este predată de S.N. Goenka începând cu anul 1993 sub egida Fundației Vipassanā România.